Gričevnat svet

Haloze

Ime področja naj bi po eni teoriji izhajalo iz latinske besede Colles, ki pomeni »vinske gorice«, po drugi teoriji pa naj bi izhajalo iz staroslovanske besede halonga, ki pomeni »gričevnat svet«

Gričevnat svet - haloze

Vinorodne Haloze so vinarstvu eden najbolj prijaznih kotičkov sveta. Zgolj pet odstotkov najboljših vinogradnih območij na svetu ima tako odlične pogoje za rast vinske trte oz. pridelavo vina, kot jih imajo Haloze. Za piko na i poskrbijo znamenite haloške terase, ki jih je pridna roka slovenskega vinogradnika vklesala v strma haloška pobočja. Terase so prava paša za oči za turista, ki poleg izvrstne vinske kapljice ceni tudi dragoceni čas, preživet v čudoviti vinorodni pokrajini.

To, da je haloški lapor, ki je nastal z odlaganjem rodovitnih morskih usedlin Panonskega morja, zlata vreden, so vedeli že Kelti 400 let pr. n. št. Sledili so jim stari Rimljani, ki so odlična haloška vina ponesli vsepovsod po Evropi. To, da so ugodni geološki pogoji v kombinaciji z idealnim podnebjem z mešanico vplivov alpskega in panonskega sveta zmagovalna vinogradniška kombinacija, so dobro razumeli tudi v Avstro-Ogrski, saj so bile haloška vina cenjena ne le vsepovsod po cesarstvu in še posebej na Dunaju, ampak so jih izvažali tudi v širni svet.

Haloze so tako pravzaprav svetovna vinarska velesila z bogato in osupljivo zgodovino. Haloški vinogradniki tudi danes proizvajajo butična in ugledna vina, ki so vredna greha.

Sestava tal

Rodovitno prst sestavlja lapor, prekrit s plastjo gline in proda, kar se izraža v mineralnosti vin.

Mikroklima

Zančilno subpanonsko podnjebje z mrzlimi zimami in vročimi poletji. Toplotni preobrat zaznamuje aromatični profil vin.

Grozdje

Vsak letnik odlikuje le zdravo in skrbno odbrano grozdje visoke kakovosti, ki ga trgamo ročno.

Vreme

Količina letnih padavin je v povprečju 1000 mm/m2, sonce pa v enem letu sije vse do 2000 ur.

Vinogradi

Naši vinogradi, ki so zaradi velikih stermin na terasah, so ročno obdelani.

Vinogradništvo

Poslužujemo se intergrirane pridelave, ki je naravi prijaznejši način pridelave.

Haloze

Pokušinje in ogledi

Naročite kulinarično vinarsko izkušnjo v osrčju Haloz.
Kontaktirajte nas in rezervirajte svoj termin.